Optimizare SEO în 2023: Ghid complet pentru creșterea traficului organic
Ce este SEO?
Imaginează-ți pentru un moment că ești bibliotecar. Gândește-te că biblioteca unde lucrezi dispune de toate cărțile de pe Pământ, iar tu ești responsabil de recomandarea acestora unor oameni care iți adresează doar câteva cuvinte. SEO vine din limba engleză și înseamnă “Search Engine Optimization“, adică optimizarea pentru motoarele de căutare. Deși “optimizare SEO” este un pleonasm, l-am folosit în acest articol drept cuvânt cheie de bază datorită volumului mare de căutări.
Optimizarea SEO este arta și știința de a obține trafic “gratuit” (organic) din motoarele de căutare. Este o industrie ce se schimbă constant, iar poziționarea pe paginile de rezultate se bazează pe semnalele de relevanță și autoritate pe care le transmite un site pe anumite cuvinte cheie. Astfel optimizarea SEO ajută site-ul tău să fie mai bine vizualizat de către motoarele de căutare.
Cele mai folosite motoare de căutare, în ordinea cotei de piață, sunt Google, Bing, Yahoo și Yandex. Google domină clar industria, având 90% din cota de piață. În 2017 înregistrează vânzări în valoare de 109.65 de miliarde de dolari. Google este liderul absolut când vine vorba de motoare de căutare, atât din punct de vedere economic, cât și tehnologic.
Avantaje optimizare SEO pentru afacerea ta
Optimizarea SEO este cel mai bun mod de a obține trafic targetat fără să plătești pentru el (în mod direct). Printre câteva avantaje scurte ale optimizării SEO enumerăm: creșterea traficului organic, mai multe vizite pe site, brand awareness, mai multe conversii și lista poate continua. Acestea sunt doar câteva motive, dar vreau să îți prezint mai multe, ca să poți vedea o imagine de ansamblu.
Sunt suficiente motive să alegi o strategie de promovare SEO pentru afacerea ta:
Este o investiție profitabilă pe termen lung
Deși Google devine mai inteligent pe zi ce trece, iar multe din metodele care mergeau în urmă cu câțiva ani sunt acum inutile, sau chiar dăunătoare, SEO nu va dispărea nicăieri prea curând. Dimpotrivă, acesta va fi mai puternic ca niciodată, însă va căpăta altă dimensiune.
Statisticile relevă faptul că procentajul căutărilor prin voce va ajunge la 50% în 2020.
De asemenea, aproximativ 51% din totalul traficului online vine din organic, în timp ce doar 10% este din Pay-per-Click.
Potențialul este imens, iar o campanie SEO poate avea un ROI mult mai mare decât advertisingul PPC.
De asemenea, o poziționare în topul Google pe cuvinte cheie relevante este o dovada clară de credibilitate în ochii potențialilor clienți.
Importanța recenziilor în procesul de cumpărare
Consumatorii online se vor uita pe mai multe siteuri pentru a determina care este cea mai bună alegere în privință unui produs sau serviciu.
Tot mai mulți oameni citesc recenzii scrise de alți useri sau bloggeri înainte de a apăsa butonul de “Check out”. Dacă nu sunt suficiente date, e posibil ca potențialul client să își îndrepte atenția in altă parte.
De asemenea, optimizarea SEO off-page atrage de la sine și sporirea vizibilității pe alte canale (rețele sociale, alte bloguri, forumuri).
Optimizarea SEO = Optimizarea UX
Noul algoritm bazat pe machine learning numit Rankbrain a determinat sporirea importanței factorilor ce țin de UX (user experience) cum ar fi timpul petrecut pe site, relevanța cuvintelor cheie pentru utilizator, viteza siteului, ușurința de citire a textului, lungimea conținutului și alți factori ce țin de user experience.
Optimizând aceste aspecte, vei spori și conversiile rezultate din pricina experienței satisfăcătoare oferite utilizatorilor.
Toate afacerile serioase au și o strategie de promovare SEO
SEO este ca o poveste care nu se termină. Strategia de promovare SEO este un proces continuu de îmbunătățire a factorilor on-page și off-page. Dacă nu ești activ în mod constant, vei pierde teren în fața celorlalți care depun efort.
De asemenea, pentru a vedea rezultate consistente pe termen lung, trebuie să fii cu un pas înaintea competitorilor, atât pe on-page cat și pe off-page.
Trendurile SEO cele mai importante în 2023
RankBrain și UX
Inteligența artificială a preluat o bună parte din responsabilitatea inginerilor Google în vederea poziționării pe Google.
În mod surprinzător, acest sistem de machine learning a dovedit că rezultatele pe care le afișează sunt cu 10% mai relevante pentru user decât rezultatele propuse de developerii Google.
Așadar, cum optimizezi pentru Rankbrain?
Optimizarea ratei de clickthrough. După cum probabil că ai observat, Google a aglomerat rezultatele de căutare incluzând snippets, mai multe ad-uri, răspunsuri la întrebări și alte elemente de conținut care împing rezultatele organice în jos.
Din acest motiv, rata de clickthrough a rezultatelor organice a scăzut semnificativ în ultimii ani. Optimizarea ratei de clickthrough este, deci foarte importantă.
Ai două moduri prin care poți îmbunătăți rata de clickthrough: prin copywriting sau prin Schema.org.
Scăderea bounce rate-ului și pogosticking-ului. Conținutul detaliat și bogat în informații îl va face pe user să rămână mai mult pe site. Trebuie să te asiguri că userul găsește informația de care are nevoie pe site pentru a evita “pogosticking-ul” (atunci când un user se întoarce pe pagina de rezultate Google și accesează alt site).
Utilizatorul de internet al anului 2020 are destul de puțină răbdare. O introducere captivantă care să îl determine pe user să citească mai departe poate scădea semnificativ bounce rate-ul.
Sporirea timpului petrecut pe site. Sunt diverse mijloace prin care îl poți ține pe user mai mult timp pe site: conținutul bogat în substanță și valoare pentru cititor, poze, video, aplicații interactive sau linkuri interne “împrăștiate” de-alungul conținutului.
Comentariile sau reviewurile userilor. Paginile cu multe comentarii arată că informația este atât relevantă, cat și calitativă. Multe rezultate de pe primă pagina au un număr ridicat de comentarii.
“Content is king”
“Content is king” este o replică foarte bine cunoscută în lumea optimizării SEO. Un articol aprofundat pe un subiect va fi mult mai relevant pentru utilizator decât unul cu puțin conținut.
Un articol bogat în informație va conține alte cuvinte cheie de tip long-tail ce se potrivesc în context. Cuvintele long-tail (grupurile de peste trei cuvinte) transmit puternice semne de relevanță Googleului.
Conținutul este regele, între-adevăr. Dacă nu crezi asta, încearcă să faci un articol care să troneze în fața celorlalte de pe prima pagină pe un cuvânt cheie ales. Vei avea nevoie de mai puține linkuri pentru a-l aduce pe prima pagină dacă articolul este printre cele mai, sau cel mai aprofundat pe subiectul respectiv.
Spre deosebire de partea de link-building, care ține foarte mult de factorii externi, partea de conținut ține în totalitate de propriile forțe.
Plus de asta, un articol aprofundat are șanse mai mari să primească linkuri naturale.
Mobile-First Index
În noiembrie 2016, cei de la Google au anunțat un nou update major care afectează siteurile ce nu sunt optimizate pentru mobil.
În martie 2020 au început primele implementări ale acestui update. Înainte de asta, Google indexa o variantă de mobil și o variantă de desktop, folosind pe fiecare separat pentru a determina poziționarea pe paginile de rezultate.
Schimbările aduse de update sunt destul de clare chiar din denumirea acestuia. Google folosește indexul de mobil pentru a determina rezultatele atât pentru mobil, cat și pentru desktop.
Siteurile cu un design responsive nu vor fi afectate, deși sunt multe siteuri care nu și-au optimizat viteza pe site. Viteza cu care se încarcă un site capătă, astfel, mai multă importanță în urma acestui update.
De asemenea, scrisul și elementele grafice afișate pe mobil trebuie să fie ușor de citit și plăcute ochiului.
Nu vrei să îi obosești ochii userului după câteva secunde.
Acesta va apăsa butonul de “back”, iar asta îi va transmite Google-ului semnale negative legate de UX-ul siteului tău.
Iată cum poți îmbunătăți experiența userilor de pe mobil în doar câteva secunde:
Folosește fonturi mari de cel puțin 14 pixeli, paragrafe scurte de două propoziții, fiecare având aproximativ 60-70 de caractere.
Pozele îl vor ține pe user pe site mai mult atât pe desktop cat și pe mobil. Încearcă să incluzi câte o poza la fiecare 300-400 de cuvinte de text.
De asemenea, linkurile interne necesită mai multă atenție, întrucât acestea determină navigabilitatea pe mobil. Linkurile interne pot crește cu mult timpul petrecut pe site dacă sunt plasate cum și unde trebuie.
Etapele optimizării SEO
Optimizarea SEO este un proces continuu de planificare, optimizare on-page, off-page și monitorizare.
Rezultatele nu apar peste noapte. În funcție de buget, efort și eficacitate, poate dura între 2 și 6 luni până când vei vedea trafic semnificativ din SEO.
Creșterea de după, însă, va fi una exponențială.
Motivul este simplu: aproximativ 75% din cei ce caută pe Google nu trec de prima pagină.
În primele luni vei vedea o creștere lentă în trafic, urmată apoi de un “boom” (o creștere exponențială) când siteul tău va urca pe primă pagina pe cuvintele cheie targetate.
Planificare. Optimizarea SEO este alcătuită din mai multe etape care se pot repeta în funcție de obiective. Orice strategie SEO începe cu cercetarea cuvintelor cheie. Aceasta este poate cea mai importantă etapa, întrucât alegerea neinspirată a unor cuvinte cheie prea competitive sau neprofitabile iți vor sabota din start strategia.
Un lucru foarte important de știut este că tot timpul trebuie să te raportezi la competiție și la strategia acesteia.
Cum poți vedea ce fac competitorii tăi?
Tooluri precum SEMRush sau Ahrefs oferă date foarte importante legate de linkurile, cuvintele cheie, anchor textul și conținutul competitorilor.
Poți folosi și tooluri gratuite precum Keyword Planner-ul de la Google, însă acesta îți va oferi doar date referitoare la volumul cuvintelor cheie.
Identificarea punctelor forte și punctelor slabe ale competiției te va ajuta sa-ți definitivezi strategia on-page si off-page.
Optimizarea on-page și off-page. Sunt peste 200 de factori on-page și off-page pe care Google îi ia în considerare.
Nerespectarea factorilor poate determina penalizări automate, manuale sau poziționări care nu vor genera deloc trafic.
Optimizarea SEO trebuie făcută meticulos și în mod constant, întrucat mediul se schimbă rapid. De aceea este necesar să adaptezi siteul la noile updateuri și să “bifezi” toți factorii pentru a nu ceda teren în fața competitorilor.
Monitorizarea rezultatelor. Aceasta se face folosind Google Search Console și Google Analytics. Aceste două aplicații online iți oferă date importante legate de eficiența strategiei de optimizare SEO și lucrurile ce trebuiesc îmbunătățite.
Factorii esențiali de on-page și sugestii de optimizare
Cuvântul cheie se află în meta title. Este unul din principalii factori prin care Google își dă seama de contextul articolului.
Cuvântul cheie se află în meta description. Deși Google-ul nu mai percepe meta descrierea ca fiind un factor direct de poziționare, o meta descriere scrisă cum trebuie poate influența în mod pozitiv CTR (Click Through Rate).
Cuvântul cheie este prezent în H1, H2 și conținut. Densitatea crescută a unui cuvânt cheie în articol a fost mulți ani un factor determinant. Acum, însă, contextul este mai important, iar includerea cuvântului cheie în titlu, H1, H2 și conținut este suficientă pentru a-i transmite Google-ului cuvântul cheie principal al articolului.
Lungimea conținutului. Un articol lung de peste 2000 de cuvinte este mult mai detaliat și este perceput de Google ca fiind mai relevant decât un articol superficial de 300-500 de cuvinte.
Secțiune de cuprins de la începutul articolului. Includerea cuprinsului la începutul unui articol are mai multe beneficii. În primul rand, îl ajută pe utilizator să înțeleagă rapid contextul articolului. Vei include practic o lista cu H2 și H3, iar asta înseamnă că vei avea ocazia să mai incluzi o dată cuvintele cheie folosite în subtitluri.
Densitatea de cuvinte cheie. Deși nu este la fel de importantă ca acum câțiva ani, Google va analiza densitatea pentru a determina topicul unei pagini sau articol.
LSI (Latent Semantic Indexing). Folosirea cuvintelor cheie în context ajută boții Google să diferențieze cuvintele cheie cu mai multe înțelesuri. Așadar, când ai un cuvânt precum “balanță”, care poate fi un instrument de măsurare sau o zodie, optimizează meta-tagurile arătând în mod clar sensul cuvintelor folosite.
Aprofundarea subiectului. Un articol lung te va ajuta să rankezi nu doar datorită numărului crescut de cuvinte cheie, ci și datorită faptului că Google preferă conținutul bogat în informații relevante.
Viteza de încărcare a siteului. Acest factor este de multe ori ignorat, însă devine tot mai important având în vedere că Google-ul acum pune accent foarte ridicat pe user experience.
Update-ul Hummingbird. În 2013, Google-ul a lansat un update care favorizează limbajul natural în detrimentul celui incorect gramatical axat doar pe cuvinte cheie.
Conținutul duplicat. Conținutul copiat (sau modificat subtil) de pe alt site nu te va ajuta să urci pe poziții în Google. De asemenea, conținutul duplicat iți poate scade credibilitatea în ochii Google, atrăgând de la sine și o penalizare a siteului.
Rel=Canonical. Dacă ai mai multe pagini cu același conținut, Google percepe doar una din pagini ca fiind cea originală, iar aceasta va fi cea mai accesată de către Googleboti. Inserarea codului de canonical îi va transmite Google-ului ce pagina va urcă în rezultatele Google și va redirecționa puterea linkurilor externe care duc către paginile cu conținut duplicat către varianta originală.
Optimizarea imaginilor. Este foarte important să incluzi cuvintele cheie în numele fișierului, alt text, titlu și descrierea pozei, iar acest lucru va ajuta pe Google să determine relevanța paginii.
Continutul nou. Updateaza-ți conținutul în mod regulat și vei primi puncte in plus. Lansat în 2010, update-ul Google Caffeine a crescut importanța conținutului nou. Asta nu înseamnă că o postare va urca pe prima pagină doar pentru că ai adăugat conținut nou pe o pagină sau că abia ai publicat un articol. Sunt alți factori mult mai importanți care sunt luați în considerare de Google Caffeine, cum ar fi autoritatea siteului și traficul paginii sau postarii respective.
Calitatea linkurilor externe. Mai multe studii demonstrează importanța linkurilor outbound, adică cele de pe site care trimit către alte siteuri. Nu te feri să trimiți linkuri în alte părți, atât timp cât sunt relevante, iar siteurile au o oarecare autoritate.
Optimizarea pentru mobil. Google favorizează siteurile optimizate pentru mobil din punct de vedere al interfaței și vitezei.
Conținutul interactiv. Aplicațiile interactive de pe site cum ar fi quizurile, aplicațiile de calcul și rețetele interactive sunt caracteristice conținutului de calitate pe care Google îl favorizează.
Calitatea și cantitatea linkurilor interne. Multe linkuri interne ajută crawlerii Google să indexeze mai eficient paginile și postarile de pe site. De asemenea, paginile care au cele mai multe linkuri interne sunt considerate cele mai importante de pe site și vor fi favorizate în raport cu restul paginilor.
Cuvintele cheie de pe pagină. O pagină sau postare care rankeaza pentru alte câteva cuvinte cheie relevante este percepută de Google ca fiind aprofundată și calitativă.
Conținutul superficial. Google favorizează conținutul bogat în cuvinte și amănunțit și defavorizează conținutul scurt, irelevant sau cu multe linkuri afiliate în raport cu numărul de cuvinte.
Pagina de contact. Aceasta pagina este absolut necesară. Ideal ar fi că informația listată pe pagina de contact să fie la fel că cea de pe Whois.
Arhitectura siteului. O structură bine pusă la punct ajută crawlerii Google să indexeze informația pe categorii mai ușor.
Prezența unui sitemap. Un sitemap este o lista cu toate URLurile siteului și ajută la indexarea rapidă a tuturor paginilor și postarilor de pe site. Este ușor de generat și trebuie încărcat în Google Search Console. Poți genera un sitemap cu acest site.
Certificat SSL. Acest certificat iți protejează siteul și datele stocate pe el. Siteurile cu HTTPS au prioritate în fata celor cu HTTP. De asemenea, siteurile cu HTTPS au un clickthrough rate mai ridicat și un un bounce rate mai mic decât siteurile cu HTTP.
Hostingul siteului. Este foarte important să alegi un hosting de calitate și localizat în tara unde se afla publicul targetat. Pe lângă viteza siteului, Google ia în considerare și momentele în care serverul este căzut. Dacă siteul tău cade în mod constant pentru perioade relativ lungi de timp, acesta va cădea și din topul rezultatelor Google. De asemenea, unii provideri de hosting iți vor da și certificat SSL gratuit.
Pagini cu meta duplicat. Informația meta de pe site duplicată dăunează întregului site. Google Search Console te atenționează în privința asta, însă cel mai bine este să previi acest lucru. Cei de la Moz au scos un nou tool numit “On-Demand Crawl” care scanează toate paginile și identifică problemele on-page, printre care și conținutul duplicat.
Breadcrumbs. Breadcrumburile ajută motoarele de căutare să identifica categoria din care face parte o pagina sau un articol. Astfel, crawlerul trece prin paginile și postarile de pe site mai repede, iar acest fapt are o influență pozitivă asupra poziției pe Google.
YouTube. Fără îndoială că Google acordă importanța clipurilor de pe YouTube, având în vedere că Youtube este o companie subsidiară a Google-ului. YouTube a fost cumpărat în anul 2006 pentru impresionanta sumă de 1.65 miliarde de dolari. De asemenea, conținutul video este prezent în 55% din toate căutările Google, iar aproape toate clipurile video sunt de pe YouTube.
Activitatea pe rețele sociale. Deși share-urile pe rețelele sociale nu sunt un factor direct, acestea iți vor aduce trafic pe site pe care Google îl va lua în considerare în algoritmul sau de măsurare a UX-ului (user experience). De asemenea, publicitatea pe rețelele sociale familiarizează pe potențialii clienți cu brandul tău, sporind astfel CTR-ul (click-through rate) pe Google.
User experience. Dacă siteul tău este greu de navigat, se încarcă greu sau nu este relevant pentru user, va crește bounce rateul și va scădea media timpului petrecut pe site, ceea ce afectează în mod negativ poziționarea pe Google.
Factorii esențiali de off-page și sugestii de optimizare
Vechimea domeniilor. Puterea linkurilor unui domeniu crește odată cu vechimea sa.
Numărul linkurilor. SEO este o industrie competitivă. Îmi place să fac această analogie între paginile de rezultate ale Google-ului și un câmp de luptă. Partea de on-page poate fi privită ca pe o arma, iar linkurile sunt gloanțele care fac diferența intre câștigători și pierzători. Cu atât mai multă muniție ai, cu atât mai mari sunt șansele să ajungi pe prima pagină.
Autoritatea paginii și a domeniului. Paginile autoritare au un impact mai puternic decât cele cu autoritate scăzută. De asemenea, autoritatea domeniului crește puterea și credibilitatea pe care o generează linkul. Pe scurt, autoritatea domeniului conferă un plus de încredere linkului, iar autoritatea paginii reflectă impactul linkului în vederea poziționării pe Google.
Relevanța. Un link de pe un site din aceeași nișă este mai puternic și mai sigur decât un link dintr-o nișă irelevantă. Linkurile competitorilor sunt mult mai valoroase în ochii Googleului tocmai datorită relevanței crescute, care cel mai probabil se măsoară în numărul de cuvinte cheie comune indexate.
Anchor text. Pentru cei ce nu știu, anchor text înseamnă partea de text unde a fost plasat linkul. Optimizarea anchor textului este un subiect foarte dezbătut în rândul specialiștilor SEO, însă un lucru e clar: prea multă optimizare atrage de la sine penalizarea sau poziționări mediocre în cadrul rezultatelor Google.
Folosește cat mai mult posibil anchor text pe numele brandului, pe naked URL, pe propoziții care conțin cuvântul de cheie targetat și pe sinonime.
Folosește cuvântul cheie ca anchor o singură dată la început și construiește câte 9 linkuri cu anchor diferit pentru fiecare exact match keyword anchor (păstrează rata de exact match anchor undeva la 10%).
Diversitatea profilului de linkuri. Dacă te bazezi pe un singur tip de linkuri (forumuri, comentarii pe blog, advertoriale), riști să intri în vizorul echipei anti-spam Google.
Cele mai valoroase linkuri sunt cele editoriale, cele obținute prin guest post sau din advertoriale, cele obținute prin comentarii pe forum și cele de pe comentarii pe blog.
Nu este o regulă clară în privința ponderii linkurilor. Personal, prefer să mențin rata linkurilor editoriale, din guest post sau cele obținute prin advertoriale plătite undeva la 40%.
Poziționarea linkului. Linkurile aflate la începutul conținutului sunt mai puternice decât cele aflate la sfârșit. De asemenea, un link contextual situat într-o descriere sau într-un articol este mai puternic decât un link în footer sau bara laterală.
Numărul de cuvinte din jurul linkului. Un link dintr-un articol de 1000 de cuvinte este mult mai valoros decât un link de pe o pagina ce conține 50 de cuvinte.
Vechimea linkului. Un link este ca un vin rafinat. Pe măsură ce trece timpul, el devine mai bun.
Linkuri spam. Directoarele fără trafic, private blog networkurile și linkurile cumpărate de pe Fiverr iți pot aduce penalizări. Google-ul devine din ce in ce mai eficient în a identifica și a lua măsuri împotrivă tentativelor de manipulare care nu aduc niciun plus de valoare userului.
Schema.org. Google-ul a început să ocupe mult mai mult spațiu cu featured snippets și structured data. Acestea permit utilizatorilor să afișeze informații suplimentare în cadrul rezultatelor Google. Optimizarea cu Schema.org determină urcarea în rank a paginilor, însă nu este clar dacă acest fapt este o consecință a creșterii ratei de clickthrough sau a optimizării în sine.
Interacțiunea cu userii. Rankbrain este al treilea cel mai important factor de ranking și măsoară felul în care interacționează cu siteul tău. Practic, este un sistem de inteligență artificială care modifică algoritmii în funcție de comportamentul userilor.
Practici care îți pot aduce penalizari
Rețea de bloguri privată (PBN). Este atunci când cumperi sau construiești bloguri cu scopul de a trimite linkuri către un site pentru a manipula rezultatele Google.
Penalizarea Panda. Siteurile cu conținut de slabă calitate ce au fost penalizate de algoritmul Panda sunt mult mai puțin vizibile în cadrul rezultatelor de căutare. Totodată site-urile care au conținut duplicat sau copiat pot avea poziții mai scăzute în motorul de căutare acum, deci atenție la geerarea conținutului onine prin metode precum ChatGPT. Conținutul care nu este relevant și original nu ste bine văzut de Google și nu va fi la fel de vizibil.
Redirectionarile mincinoase. Să zicem că ai pus link către o pagina de știri, iar acel link este, de fapt, o redirectionare către un site de pariuri. Această practică trebuie evitată. Altfel riști penalizarea sau chiar deindexarea siteului tău.
Linkurile către siteuri suspecte. Evită să trimiți linkuri către siteuri cu conținut pornografic sau alte siteuri spammy.
NoFollow pe toate linkurile outbound. Această practică poate aduce siteului tău o penalizare, deoarece aceasta poate fi privită ca pe o tentativa de manipulare a link-juiceului pe care vrei să-l trimiți.
Prea multe linkuri afiliate. Google poate face diferența dintre un link normal și un link afiliat, iar conținutul superficial (thin content) care mai are și linkuri afiliate vor determina scăderea vizibilității pe Google.
Flux nenatural de linkuri noi către siteul tău. Multe linkuri dobândite într-o perioada scurtă de timp ar putea rezulta în scăderea vizibilității și o eventuală penalizare. Link-urile de asemenea în număr foarte mare obținute în timp scurt pot atrage un semnal de alarmă.
Prea multe linkuri făcute manual. Aici pot fi incluse linkurile din directoare, deși acestea încă aveau efect în 2020 pe Google.ro. Pe .com, însă, această practică iți poate aduce o penalizare.
Un lucru pe care aș vrea să-l menționez..
Multe din metodele considerate spam de către Google încă mergeau pe .ro în 2020. Acum însă nu merită să riscăm cu aceste practici deoarece Google s-a dezvoltat mai mult, iar practicile slabe de optimizare SEO site ne-ar putea face mai mult rău decât bine.
Google.ro nu este la fel de strict cum e .com, așa că unele metode black-hat încă mergeau în 2020 într-o anumita măsură. Dar acum nu mai merită încercate aceste practici deoarece Google vede mult mai complex conținutul și manipularea practicilor de rankare nu este bine venită.
Cred ferm în ideea de a gândi pe termen lung și de a adopta o strategie care să reziste în timp.
De aceea te sfătuiesc să respecți standardele Google și să practici doar metode white-hat.
Dacă ai construit linkuri de proastă calitate până acum și crezi că ai fost lovit de vreun update, toolul de Disavow te poate ajuta să îi transmiți Google-ului să nu ia în considerare linkurile respective.
Este strategia de optimizare SEO o alegere bună pentru afacerea ta?
Strategia de optimizare SEO poate fi cel mai bun mod de a-ți cimenta prezența online, însă poate fi și o pierdere de timp dacă nu este implementată cum trebuie.
Pentru a determina dacă o strategie de optimizare SEO site este rentabilă, va trebui să pui în balanță rentabilitatea prezenței pe prima pagină cu resursele necesare pentru a ajunge acolo.
Rentabilitatea unui cuvânt cheie depinde de volumul de căutări și rata de conversie a acestuia.
Pentru a calcula rentabilitatea unui cuvânt cheie în mod precis, ai putea licita pentru acel cuvânt în Google Adwords, urmând ca apoi să-l monitorizezi în Google Analytics.
Calcularea bugetului necesar pentru a ajunge pe prima pagină este un pic mai complicată, întrucât aici pot interveni diverși factori neașteptați precum noi operatori pe piață sau campanii agresive de link-building ale competitorilor.
Poți face optimizare SEO de unul singur dacă ești începător?
Desigur. Cu atâta informație disponibilă pe Internet, oricine poate învăța să-și optimizeze siteul pentru motoarele de căutare.
Problema este că o strategie de optimizare SEO executată “ca la carte” poate dura mult timp, întrucât aceasta trebuie să fie constantă și sunt multe aspecte de care trebuie să ții cont pentru a avea succes.
Optimizarea SEO nu este fizică nucleară și nici nu necesită ani de studiu pentru a putea fi implementată.
Cu toate astea, experiența își spune cuvântul în orice meserie, iar un specialist iti poate oferi servicii SEO ce te vor scuti de ore de studiu, cercetare și greșeli de începător.